Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Er en varmepumpe billigere end fjernvarme?

Ja, nej, måske!

Der er så mange ting der afgøre om en varmepumpe er dyre eller billigere end fjernvarme, at det er meget svært at afgøre.

Hvad koster fjernvarme?

Prisforskellen på at få leveret varme til et standardhus fra Danmarks dyreste(Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværker: 35.847 kr. om året) og billigste fjernvarmeselskab(Harboøre Varmeværk: 7703 kr. om året) er 28.144 kr.

De fleste regninger består af to dele: Et variabelt beløb der afhænger af forbrug og et fast fjernvarmegebyr der skal dække rørene i vejen mm. Det fast gebyr kan være helt fast eller være afhængig af f.eks. forbruget sidste år eller andre udregningsmetoder.
Det kan have stor betydning for et nybygget hus, hvis man f.eks. har et stort fast fjernvarmegebyr og et lille forbrug. 

I nogle områder er der pligt til at være tilsluttet fjernvarmen. Men det kan måske stadig godt betale sig at supplere fjernvarmen med en luftvarmepumpe. 

For at vide hvilke fjernvarmepriser en varmepumpe skal konkurrere med, så er det nødt til at kende de lokale fjernvarmepriser og lave et gæt om hvordan priserne udvikler sig i fremtiden.

Hvad koster elektriciteten?

I forbindelse med den grønne omstilling har vi både oplevet faldende priser, gratis og at få betalt for at aftage strøm, samt meget høje strømpriser i forbindelse med krigen i Ukraine.

Dertil skal man lægge, at der er sket mange omlægninger i afgiftsstrukturen, der indtil nu har skabt billigere el ved at sætte afgifterne ned.

Det er heller ikke sikkert, at du skal købe elektricitet. Hvis du har en vindmølle eller solpaneler, så kan du selv producerer noget eller al elektricitet til din varmepumpe. Hvor det i Danmark blæser mere om vinteren og du derfor få mere elektricitet om vinteren, hvor din varmepumpe skal arbejde hårdeste, så er det omvendte med solpaneler, som leverer mest strøm om sommeren, når man ikke har brug for rumvarme og mindst om vinteren, når man har brug for elektriciteten til ens varmepumpe.

Hvis man f.eks. kan producere el til 30 øre pr. kWh. og man bruger det til sin varmepumpe og danner varme med en cop på 5, så har man varme til hvad der svarer til el til en elradiator for 6 øre. pr. kWh.  

Hvis man har fået tilslutte en varmepumpe til sit hus og har et højt elforbrug, så får man også en afgiftnedsættelse af den del af strømforbruget der er over 4000 kWh(2022).

Hvilke varmeanlæg har du nu?

Der er stor forskel på hvilken varmeanlæg du har nu, om det kan betale sig, at skifte til en varmepumpe og evt. hvilken type der vil være bedst.

Varmepumper er mest effektive, når de skal varme luft/vand mindst muligt op. Traditionel centralvarme med små radiatorer, hvor der flyder store mængder meget varmt vand igennem, er ikke så velegnet til luft til vand varmepumper og jordvarme. Sådan systemer er optimeret til fjernvarme og systemer hvor man brænder gas/piller/brænde/olie mm. og er måske ved at være forældet, da man flere steder er begyndt at sænke fremløbstemperaturen på fjernvarme for at spare energi.

Det varmepumper er rigtig glade for er:

Overdimensioneret varmesystemer: Når du har tændt for dine radiatorer, er hele radiatoren så varm og vandet løber hurtig igennem eller er det et lille hjørne af radiatoren, der er varmt og resten føles næsten i stuetemperatur. Hvis dine radiatorer bare buldre derudaf, så er dine radiator nok ikke overdimensioneret. Hvorimod hvis radiatoren kun er lidt varm, så er dine radiatorer nok overdimensioneret.

Varmepumper elsker overdimensioneret radiatorer, da man så kan sænke fremløbstemperaturen og dermed øge effektiviteten.

Det er forholdsvis billigt at sætte større radiatorer op.

Det kan også have betydning, om dit varmesystem er et eller to strings. Løber vandet kun rundt i et rør, så er det mindre effektivt end et 2 strings system, hvor der er er et rør til fremløb, med det varme vand og et rør hvor det kolde vand kan løbe tilbage, når det har været igennem radiatoren. 

Gulvvarme: Er velegnet til varmepumper, fordi fremløbstemperatur ikke behøves at være særlig varmt. En 30-40 grader plejer at være fint(nogle gange lavere). Der er selvfølgelig stor forskel på hvordan vandbaseret gulvvarme er lavet.

Central ventilation: Hvis du har et centralt ventilationsanlæg, så kan du tilføje varmeelementer, så den friske luft der bliver blæst ud i rummene bliver varmet op. Det kan laves med både luft til luft, luft til vand varmepumper og med jordvarme.

Da luften ikke behøves at blive varmet særligt meget op, så kan man nøjes med en lav fremløbstemperatur.    

Man skal ikke fortvivle, hvis man ikke har et varmesystem. Luft til luft varmepumper har en udendørs og en indendørs del og bliver normalt ikke tilsluttet eksisterende varmesystemer og kan derfor fungerer helt autonomt.

Hvornår er varmepumper billigere end fjernvarme?

Fjernvarme koster det samme hele året, men det gør varmepumper ikke, med mindre det er jordvarme. Luftvarmepumper er klart den billigste opvarningsform, når man kun skal varme luft/vand lidt op og luften er varm udenfor.

 

Som man kan se på grafen, så kan du få 9 kWh varme for 1 kWh elektricitet, hvis man kun skal varme luften/vandet op til 30 grader og det er 13 grader uden for med en luft til luft eller luft til vand varmepumpe. 

Det er der ikke nogen andre opvarmningsformer der kan slå, med mindre man har gratis brænde til sin brændeovn og man nyder arbejdet med brænde.

Hvis man i stedet for har en udendørstemperatur på -20 grader, så får man kun 3 kWh varme for 1 kWh elektricitet. Heldigvis så det meget sjældent at det bliver så koldt i Danmark.

En anden effekt der er meget mærkbar, er at det er dyrt at køre med en høj temperatur. F.eks. hvis vi tager eksemplet, hvor der er 13 grader uden for, men vi bruger en fremløbstemperatur på 60 grader, så få vi kun 3 kWh varme ud af en kWh elektricitet.
Det er derfor vigtig, at have stor varmekapacitet i sit varmeanlæg, så man ikke behøver at varme luften så meget op.
En luft til luft varmepumpe kan selv justere temperatur, så den er så økonomisk for dig som muligt.       

Som du sikkert kan regne ud, så er luftvarmepumper billigst, når det er varmt udenfor og ikke kræver en høj fremløbstempratur.

Jordvarme er generelt den billigst.

Konklusion

Som du nok selv har konkluderet, så er det ikke et spørgsmål, man generelt kan svare på. Man har brug for at have en række konkrete informationer om dit hus og de lokale muligheder regler og fjernvarme priser.
Det er heller ikke altid et spørgsmål om enten varmepumpe eller fjernvarme. Det kan godt være at det er billigere at supplere sin fjernvarme med en luft til luft varmepumpe og samtidig få et aircondition system.

Du er altid velkommen til at ringe til os, så skal vi efter bedste evne vejlede dig til hvad der er den bedst løsning for dig. 

Relaterede indlæg

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.