Luft varmepumper kan opvarme dit hjem, selv når temperaturen er nede på -20 ℃ udenfor, hvilket gør dem velegnet til det koldt vejr i Danmark. Der vil dog være en temperatur, hvor din varmepumpe begynder at kæmpe og kræver mere strøm for at opvarme dit hjem. Når temperaturen falder, skal varmepumpen arbejde hårdere, hvilket gør den mindre effektiv.
Generelt er varmepumper ekstremt effektive. Varmepumpens effektivitet måles i Coefficient of Performance (CoP). Denne værdi viser mængden af input sammenlignet med outputtet. For eksempel, hvis en jordvarmepumpe bruger en kW elektrisk energi til at producere fire kWs varme, vil CoP være fire. Jo højere CoP-rating, jo mere effektiv er din varmepumpe.
Din varmepumpe fungerer muligvis ikke så effektivt, når udendørstemperaturen falder til under -5 ℃. Når temperaturen udenfor er omkring 7 ℃, bør den gennemsnitlige varmepumpe have en CoP på omkring 4,5, men dette tal kan falde til 2,3, når temperaturen udenfor falder til -7 ℃. Dette viser, hvor meget det kolde vejr kan påvirke varmepumpens effektivitet.
I Danmark er disse meget kolde temperaturer ikke så almindelige, og når de når disse minustemperaturer, er det usandsynligt, at det vil forblive så koldt hele dagen og i lang tid. For eksempel kan temperaturen være -6 ℃ tidligt om morgenen, men klokken 10 eller 11 vil dette tal sandsynligvis være steget med et par grader og kan endda være over 0 ℃. Det betyder, at du kan vågne op og føle dig lidt kølig, men når dagen bliver varmere, vil dit hjem også blive det.
Nogle boligejere vælger at installere en jordvarmepumpe i stedet for en luftkildemodel. Selvom dette kan være dyrere at installere, er jorden generelt varmere end luften om vinteren, og derfor kan din varmepumpe køre mere effektivt og koste mindre i elektricitet end en luftvarmepumpe. Jordtemperaturen forbliver ikke kun nogenlunde konstant, men på omkring 2 meters dybde er temperaturen omkring otte ℃ på ethvert tidspunkt af året.
Ved hvilken temperatur holder en varmepumpe op med at fungere?
Forskellige varmepumper fremstillet af forskellige producenter kan variere i ydeevne. Selvom varmepumpens effektivitet vil falde, når lufttemperaturen falder til under nul, er det værd at bemærke, at varmepumpen ikke helt stopper med at arbejde ved disse temperaturer, men kan fortsætte med at fungere ned til omkring -25 ℃. Det kan muligvis ikke bringe dit hjem op til den ønskede temperatur, og bygningen kan føles lidt koldere, end du ville ønske. Den vil dog stadig kunne opvarme dit hjem, så du ikke står tilbage med et koldt hus. For eksempel kan varmepumpen muligvis kun opvarme dit hjem til 18 ℃ i stedet for 21 ℃ på en meget kold dag. Manglen kan dog på ekstremt kolde dage dækkes af f.eks. et el-tilskud eller en kombikedel.
Du skal være forsigtig, når du bruger nødvarme eller et backupsystem, da dine varmeomkostninger kan stige hurtigt. Disse indstillinger bør kun bruges, når varmepumpen har nået sin effektive designgrænse eller holdt helt op med at fungere på grund af en fejl, samt hvis det skulle blive ekstremt koldt.
Hvis du er bekymret for, at en varmepumpe ikke vil kunne klare meget kolde temperaturer, kan du installere en supplerende varmeforsyning, såsom en kedel. Varmepumpen kan bruges hele sommeren til at køle dit hjem og gennem det meste af efteråret og vinteren til at opvarme det. Men på de dage, hvor det ikke bringer dit hjem helt op til den ønskede temperatur, kan en kedel gøre dette job for dig.
I Danmark vil en brændeovn eller pejs være et perfekt supplement til en luft-varmepumpe. På de dage hvor det er virkeligt koldt, så kan du tænde op og hjælpe dine varmepumpe, spare på elektriciteten og nyde hyggen.
Hvis du skal udskifte et gas/olie/pille/brænde-fyr, så kan du overveje at lade det stå, til supplement, til de virkelige kolde dage eller de dage hvor strømpriserne stikker helt af.
Du skal dog være opmærksom på, at der kan være omkostninger forbundet med at have en supplerende varmekilde på standby som f.eks. skostensfejergebyr, gastilslutningsgebyre og elvarmeblæsere har f.eks. ikke nogle ekstra omkostninger, men hjælper ikke på høje elpriser.