Din kurv

Ring til os: 70 50 50 51

Gratis rådgivning

Hvad er naturlig ventilation?

Næsten al den ventilation, som ikke kræver elektricitet betegnes som naturlig eller passiv ventilation. 

Passiv ventilation

Meget naturlig ventilation foregår gennem utætheder i klimaskærmen. Det kan være gennem revner og sprækker, det kan skyldes byggesjusk eller ældre byggemetoder. Der er også en del passiv ventilation der er designet ind i boligen f.eks. udluftningsventiler i vinduer/døre/mure/lofter, gennem skorsten og mekanisk ventilation der ikke er tændt.

Udluftning

Ved at åbne døre/vinduer og skabes gennemtræk, så kan man skifte luften ud. Man kan også få mekaniske vinduesåbner, som f.eks. er meget brugt i drivhuse.

Hvad er fordele ved naturlig ventilation?

– Det koster mindre at etablerer

Mange gange er det jo bare et hul ud af huset med en jalousirist eller en udluftningsventiler i eller det kan klares med byggesjusk.

– Det skal serviceres mindre og går sjældent i stykker

Så længe der er luftgennemgang virker ventilationen.

– Det larmer ikke så meget

Da der ikke er nogen motor, så er det kun støj udefra og når vinden rigtig presser sig på, at det larmer lidt.

– Man bruger ikke elektricitet

Derfor er der ikke udgifter til forbrug og tilføring af el.

Hvad er der af ulemper ved naturlig ventilation?

– Det er dyrt i opvarmning om vinteren

Når man ikke bruger varmegenanvendelse, så skal man varme den den kolde luft op. Mange ventilationsanlæg har en effektivitet på ca. 90%. Dvs. at man kun skal bruge 10 kr. på at opvarme luften op med varmegenanvendelse, hver gang man skal bruge 100 kr. på det ved naturlig ventilation. 

– Besvær ved udluftning

Mange glemmer eller får ikke luftet ud ved at åbne vinduer og døre. Det er besværligt og skal gøres flere gange om dage. Nogle gange er det ikke muligt, fordi man ikke er hjemme. Mangel på udluftning kan føre til råd, skimmelsvamp og radongasser mm.

– Mere støj udefra

Ventilationsanlæg kan dæmpe støj udefra og et tæt hus er som regel også et hus der er godt støjisoleret. 

– Træk og gennemtræk

Naturlig ventilation giver gerne træk tæt på ydervægge og når der bliver lufter ud. De fleste synes ikke det er behageligt, især ikke om vinteren.

– Tyverisikring

Mange indbrudstyve ønsker ikke opdagelsesrisikoen ved at gå rundt med værktøj til at trænge ind i huse. Heldigvis for dem, så glemmer mange at lukke vinduer og døre i forbindelse med udluftning, når de forlader deres hus og de kan derfor komme ind uden de store problemer. Hvis der ikke er tegn på indbrud, så kan man få problemer med at få forsikringen til at betale for ens tab.

– Pollen og støv

Ved de fleste mekaniske ventilationsanlæg skal man sætter filtre i, som filtre støv fra. Har man problemer med pollen, så fås også ekstra fine pollenfiltre.

– Ingen automatisk tilpasning

I mange ventilationsanlæg sidder målere der kan tænde eller skrue op for ventilationen når der er brug for det. Den mest almindelige måler er en fugtighedsmåler, men der bruges også CO2-måler, radon, lugt og dugpunkt-controller(der måler hvornår luftfugtigheden bliver bragt ned eller øges ved at lufte ud).

Uden styring ventileres der for meget nogle gange og andre gange for lidt. For meget ventilering koster penge og for lidt kan give skader i og på huset i form af råd, skimmelsvamp og radongasser mm.

– Forbudt

Ved nybyggeri og renovering af badeværelse/køkken kræves mekanisk ventilation. Det er svært at opnå en tilstrækkelig lav energiklasse uden at bruge varmegenindvinding.

Relaterede produkter

Hvad siger vores kunder på trustpilot

Skal vi ringe til dig?

Udfyld kontaktforumlaren, så ringer vi dig op til en uforpligtende samtale.